Klaustrofobiskt. Örjan Anderssons Mössan

I Mössan, en dramatisering av en novell med samma namn av Thomas Bernhard, får vi följa en mans psykotiska genombrott i realtid. Det är lätt att leva sig in hans belägenhet. Ensam i skogen i ett ensligt hus där det mänskliga utbytet inskränker sig till skogshuggare, bönder och inte minst slaktare i två avsides, fula byar, varav en stinker av något oidentifierat, kunde vem som helst bli vansinnig.

Det är koreografen Örjan Andersson som iscensatt detta psykodrama och eftersom det är en text av Thomas Bernhard är det en klaustrofobisk, både inre och yttre värld med irrgångar och vanföreställningar, men också med skrämmande banalitet och igenkänning, som skildras.

Mannens insjuknande, ”som nio läkare ej kan förklara”, hänger delvis ihop med att han vill bli galen, han väntar på det och drömmer om att hänga sig eller drunkna. Psykosen accelererar  när mannen hittar en mössa som han förtvivlat vill hitta ägaren till. (Mössan på scenen är en vit keps, ett neutrum.)

Eftersom en koreograf har regisserat och skådespelaren Olof Yassin verkligen kan röra sig och till och med dansa, han har en rörlighet som stundtals är förbluffande, hade man kunnat förvänta sig en mer fysisk framställning av förloppet än vad som är för handen. Tyngdpunkten ligger på texten, som framförs av både Yassin och en speakerröst.

Vi utlovas ”grotesk komik” men jag tycker inte riktigt det infrias. Föreställningen har något svalt, något alltför kliniskt över sig, också i scenografin, för att ruska om, och om man ska mäta komiken efter skratten så var de få på premiärkvällen.

Foto från föreställningen: Mats Bäcker

Mössan ges på Dansens Hus Elverket t o m 13 maj, 2023

Koreografi/regi: Örjan Andersson
På scenen: Olof Yassin
Scenografi/ Kostymdesign: Julia Benon
Text: Thomas Bernhard
Översättning: Magnus Lindman
Musik/Ljudverk/Arrangemang: Franz Edvard Cedrins
Foto: Jim De Block
Produktion: Ina Sletsjøe/ Andersson Dance
Samproduktion: Andersson Dance, Regionteater Blekinge Kronoberg
Med stöd av: Kulturrådet, Stockholms Stad, Region Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s