Förändring är möjlig. Virpi Pahkinens Change på Kulturhuset Stadsteatern

Det hör inte till vanligheterna med uppvärmare på dansföreställningar men inför Virpi Pahkinens urpremiär på Change fick skådespelaren Leif Andrée oss i publiken med sig och glada. Under hans entusiastiska ledning fick vi vara med och bestämma färgsättning och ordningsföljd på de fem olika musik- och dansavsnitt som Change består av.

Den inledande värmen var välgörande för Change i sig är ett stramt och svalt dansverk påminnande om modernistisk konst. Associationer till kubism, konkretism, Picasso och Giacometti flimrar förbi i hjärnan, i alla fall min.

Publiken fick genom slumpen klokt nog till en ordningsföljd av klassiskt dramaturgiskt snitt. Det började med ett solo, delvis i form av skuggteater, med La Pahkinen själv och i toppform, och slutade med hela ensemblen förenad och unison.

Musik sammansatt av så olika ljudbilder som svischande av vingar, kvitter, väsanden, kyrkklockor, orgel, electronica och gitarr försätter oss i varierade stämningslägen. De olika scenerna börjar i  anslående skulpturala tablåer. I en påminner dansarna om ur havet nyss uppspolade sjöjungfrur på en dimhöljd strand, i en annan är de som rymdvarelser som endast kan kommunicera genom intrikat armföring.

De eleganta varelserna på scen, skimrande i svart och brons, mot omväxlande blå, rosa, lila och svavelgul fond är insnärjda i sig själva men når ut genom kalejdoskopiska kroppsliga förändringar.

Om kopplingar till urtid och urskog, djur och natur tidigare gärna infunnit sig i betraktandet av de Pahkineska rörelsevindlingarna inger Change en känsla av kosmos och framtid. Det är ingen nedslående dystopi vi har framför oss men det är förvisso en annorlunda, sällsam värld.

Hur konstigt det än kan låta som världen är just nu inger Virpi Pahkinen och hennes eminenta dansare mig en känsla av möjligheter.

Change ges på Kulturhuset Stadteatern till och med 21 maj, 2023. Koreografi och kostym: Virpi Pahkinen. Ljus: Tobias Hallgren. Kompositörer: Mika Takehara, Gunnar Idenstam/Jonas Sjöblom, Jukka Rintamäki, Mattias Petersson, Kari Ikonen. Mask: Susanne von Platen. Koreografiassistent: Pontus Sundset.

Dansare: Virpi Pahkinen, Hanna Blomqvist, Vanessa Lindblom, Victor Persson, Sofia Sangregorio, Pontus Sundset.

Konferencier: Leif Andrée

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s