Mytisk ringdans i rosa. Frédéric Gies och Weld Extended på Elverket

Bland de råa och vilda kentaurena, de som var hälften människa hälften häst, fanns ett undantag: den milde, vise och läkekunnige Chiron. Han träffades av misstag av en förgiftad pil som gav honom ett sår som aldrig läkte. Planeten som uppkallats efter Chiron kallas inom astrologin för den sårade helaren.

I chockrosa helkroppstrikå och svart tylltoga framför sju dansare i koreografen Fréderic Gies astrologiskt betitlade Constellations and alliances: Chiron in Aries, Recital #4 en både dionysisk och apollinisk dans från ett mytiskt förflutet. Eller om det nu är, som förhandsinformationen alternativt frågar sig, en imaginär framtid?

Lika delar knäpp som frisk, tänk Isadora Duncan till tung technobas, invaggar den antikiserande koreografin tillsammans med den hypnotiska musiken oss i en sällsam konstellation, ömsom vild och hämningslös som Dionysos, ömsom harmonisk och klar som Apollon.

Dansarna verkar på samma gång framställa den skadskjutne Chiron och hans pilbågsförsedda banepersoner. Som jaktgudinnan Artemis och hennes nymfer både jagar och skyddar de den vådaskjutne hästmannen. Krumsprången framstår än som djuriska än som mycket mänskliga.

Gruppen rör sig i ringar och växlande grupperingar, spänner sina imaginära pilbågar och skakar ödets tärningar. De intar då och då patosfyllda poser men framför allt upplever man dansarna lika befriade från den skolmässiga dansens regler och normer som en gång de första moderna danspionjärerna.

Dansen är för det mesta samstämd och koordinerad men ger ändå utrymme för dansarnas distinkta personligheter. Brittanie Brown blommar ut i ett stringent och balanserat solo med schwung och Maria Naidu har en särskild frihet och närvaro i sin rörelsedynamik. Men samtliga av dansarna underordnar sig materialet utan att upplösa sina individualiteter.

Constellations and alliances rymmer en särskild hemlighet, en gåtfullhet man kan uppleva sig stå på randen att lösa. Som inför en antik myt. Om detta är en förutsägelse om framtiden inges man trots allt ett helande hopp.

Constellations and alliances: Chiron in Aries, Recital #4 ges på Elverket till och med 17 februari 2023. Koreografi: Frédéric Gies. Weld Extended: Elise Brewer, Brittanie Brown, Gergo D.Farkas, Nefeli Gioti, Andreas Haglund, Maria Naidu, Anna Pehrsson. Musik: Fiedel Ljusdesign Thomas Zamolo Kostym Grzegorz Matlag. Fotograf: Thomas Zomolo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s