Turkos drömvärld med låghöjdshopp. Philip Berlins Le Scénario

I ett turkosgrönt rum, som i en uppochnedvänd swimmingpool, låghöjdshoppar om och kring varandra fem fotfärdiga dansare som trots att de inte låter det synas måste ha ett snärj i  denna evighetsloop. Tänk dig att som outslitliga och samtidigt gåtfulla Viktoria Andersson studsa fram i nära nog fyrtiofem minuter, bortsett från en kort paus där din ljudliga andhämtning avlöser ett belarusiskt postpunkbands övermannande elektroniska ljudslinga. Philip Berlins koreografi är en kretsgång med armar som går åt motsatt håll mot benen och ständiga riktningsbyten, som förnöjer ögat.

Vattenrefenser finns också i dansarnas scenkläder – den uppiggande dekoren och kostymen är designad Daniel Åkerström-Steen – som i oxblodsfärgade, ljusrosa och svarta ballongshorts (som Gustav Vasas pösiga knäbyxor fast kortare och i plast), matchande pipkragar, barnkammarrandiga tröjor, badmössor och stimulerande färger som kanariegult, syrénlila och medelhavsblå krossad sammet ger en spirituell och förhöjd inramning åt skutten på diagonalen och den hypnotiskt verkande ”undervattensdansen”.

De ständiga entréerna och sortierna stimulerar tanken och som publik söker man efter mönster och betydelser där de kanske inte finns. Man kan se Le Scénario som en sinnebild för livet, som väl rätt ofta kan kännas som att hoppa under vatten. Men man kan också uppleva detta dansstycke som lek, infall, slumpmässigt uppnådda effekter. Oavsett vilket är Le Scénario ett rörligt och rörande konstverk som stimulerar fantasin (vilket trots allt är rätt sällsynt).

En antites till hoppandet inträder mot slutet där Linda Blomqvist som paljetterad diva i glitterfodral gör skridande entré med cigarett och coca cola-burk. Också ett sätt att ta sig fram genom livet.

Denna hoppbalett började med vemodigt blås i näverlur och slutade med hugsvalande Bachspel på fiol av dansfyndet Victor Lans, elev från Balettakademien. Dario Barreto-Damas och Jim de Block fick denna intrikata hoppexercis att se paradoxalt naturlig ut.

Koreografi: Philip Berlin. Dansare: Viktoria Andersson, Linda Blomqvist, Darío Barreto-Damas, Jim de Block och Victor Lans (praktikant från Balettakademien Stockholm yrkesdansarutbildning). Koreografassistent: Linda Blomqvist. Scenografi/ljus: Daniel Åkerström-Steen. Kostym: Philip Berlin och Daniel Åkerström-Steen. Komposition: Yoann Durant. Tekniker: Viktor Ros Palmklint. Skräddare: Kajsa-Lisa Larsson & Gemma Pickerill
Instudering näverlur: Bengt Jonsson (riksspelman). Produktion: Johnson & Bergsmark
Administration: Anna-Karin Domfors/Interim Kultur. Samproduktion: Dansens Hus, PJDC forskningscenter, Dansnät Sverige, Norrlandsoperan, Ljusdals Riksteaterförening.
Genomförs med stöd av: Kulturrådet, Region Gävleborg & Ljusdals kommun.
Residens: Norrdans & PJDC forskningscenter


Lanseringsfoto: Rikard Nilsson
Föreställningsbilder: Björn Lans
Filmteaser: Jim de Block

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s