Maffiga moves. Unruly Gang på Elverket

Dancehall-stilen med ursprung i Jamaica räknas inte till streetstilarna men har en del gemensamt med dem i attityd och ekvilibristik. Hos kollektivet Unruly Gang, ett gäng handplockade dansare från Jamaica, Frankrike och Sverige, har Dancehall enligt uppgift korsats med ”afro”, som jag tolkar som ett samlingsnamn för stilar och moves hämtade från (väst)afrikansk dans.

Deras föreställning Rule börjar med ett maffigt och effektfullt öppningsnummer där dansarna som skuggor rör sig framför en rörlig panoramabild över Kingstons skyline. Tyvärr överges detta urbant spännande grepp lite väl snabbt och scenen blir mer konventionellt inbäddad helt i svart men förvisso med spektakulär ljussättning och tung bas.

Dansen växlar mellan solon och ensemblenummer och gensvaret från publiken är ögonblickligt och högljutt hyllande. Det tillhör den här genrens överenskommelse mellan scen och salong men visst finns likheter med somliga balettomaners förhållningssätt till Svansjön.

Andra likheter med klassisk balett är att koreografin tar sin utgångspunkt i rätt formaliserade och fastlagda steg och mönster som sällan avviks ifrån. En viss enformighet gör sig sig gällande trots dansens utlevande virtuositet. Mest fascineras och förundras jag över de dansare som har ett närmast magiskt flyt, omväxlande segt och mjukt i sina böjliga överkroppar. De ålar upprätta fram med grandios stil.

Positivt är också att man ger plats åt mera storväxta dansare med härligt hull och dansare med svallande hår i stället för det trådsmala och asketiska idealet som annars är förhärskande på dansscenerna. Vi behöver se alla typer av kroppar och personligheter på scenen.

Koreografi: Imenella Mohamed, Rut Roos. Dansare: Arnaud ”Lil Gbb” Burger (FRA), N’dathe ”Gato Waye” Sakhe (FRA), Grace Tala (FRA), Amelis Nicoletti Riquelme (SWE), Younes Majri (SWE), Owen ”Upgrade” Reece (JAM), Tevin ”Killer Bean” Kadeem Shaw (JAM), Sherlon ”Smood” Brooks (JAM) och Kevaughn Hutchinson (JAM). Ljus: Tobias Hallgren. Scenografi & kostym: Imenella Mohamed & Rut Roos. Musik: Rut Roos. Foto: Daniela Spiroska. Samproduktion: Dansnät Sverige och Dansens Hus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s