Underhållningsvåld. Hofesh Shechters Double Murder

Några av världens idag mest inflytelserika koreografer, Ohad Naharin, Sharon Eyal och Sverigeaktuelle Hofesh Shechter, har eller har haft sin bas i det israeliska Batsheva Dance Company, en gång grundat av Martha Graham och Batsheva de Rotschild. Graham stod för det konstnärliga och filantropen de Rotschild för pengarna. Hon kom från bankirgrenen av den berömda familjen. Men det är historia nu och varken Graham eller de Rotshild finns längre bland oss. Och dansen har naturligtvis utvecklats i åtskilliga omgångar sedan dess.

Det som förenar de tre israeliska, numera internationella, koreograferna är en ofta explosiv stil, energisk, utlevande, dansant, influerad av både rejv, modern dans och balett. Stilar och rörelser hämtas hej vilt från olika håll.

Hofesh Shechter är sedan början av 2000-talet verksam i Storbritannien och har sedan 2008 sitt eget kompani som turnerar världen över. Det råa och våldsamma som tidigare varit utmärkande för Shechters verk t ex Grand Finale och Barbarians (visade på Dansens Hus 2019 respektive 2017) är i det program som kallas Double Murder nedtonat till förmån för unison elegans med långdans, ringdans och andra folkloristiska grepp. Men Shechter vore inte Schechter om han inte blandade in häftiga eruptioner av våld och aggression. I det här fallet knivmord och nackskott.

Man kan fråga sig varför, eftersom det inte förklaras mer än i en fråga formulerad i programhäftet: ”Hur långt är vi beredda att gå i underhållningens namn?”. En märklig frågeställning  med tanke på det enorma intresse som finns för de bestialiska kriminalromaner och true crime-historier som idag dominerar underhållningsindustrin. Svaret är väl ”hur långt som helst”?

Double Murder består av två delar, Clowns och The Fix. I den första avbryts de sirliga stegen och ömma famntagen av plötsliga mord och man måste väl erkänna att det hade blivit mindre underhållande dem förutan. Harmoni är monotont, åtminstone på scenen. Dessutom återuppstår de dödade som dansar vidare som om ingenting hänt. I The Fix är stämningen en annan. Här finns det också våld men om de ”kysste och slog ihjäl med samma varma själ” i Clowns får vi i The Fix uppleva konsekvenserna av våldet. The Fix genomströmmas av empati. Det till och med ylas av sorg.

Shechters Double Murder är inte bara underhållande utan också vacker, vemodig, ömsom yster och ömsom allvarlig. Den ges på Dansens Hus till och med 26 november 2022.

Double Murder. Koreografi och musik: Hofesh Shechter. Dansare: Robinson Cassarino., Fréderic Despierre, Rachel Fallon, Emma Farnell-Watson, Mickaël Frappat, Natalia Gabrielczyk, Charles Heinrich, Yeji Kim, Juliette Valerio, Zunnur Zhafirah. Ljusdesign The Fix: Tom Visser. Kostym The Fix: Peter Todd. Ljusdesign Clowns: Lee Curran. Extra ljusdesign Clowns: Richard Godin. Kostym Clowns: Christina Cunningham.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s