Vårstädning. Vardagsnära Våroffer från Norrdans

Med diskborstar, kulörta plastlinor, brandgula trafikkoner och diverser vardagsnära attiraljer, inom konsten så kallade readymades, begår Norrdans med konstnärlige ledaren och koreografen Martin Forsberg i spetsen ett lustmord på moderna klassikern Våroffer, med betoning på lust.

Koreografin är också ett slags readymade i betydelsen man tager vad man haver utifrån vardagsnära associationer till musiken. Det hela gör intryck av spontan och improviserad illustration av Stravinskijs musik, med dansare i städtagen.

Här finns inget offer och stämningen av rit, obeveklighet, gör sig heller inte gällande. Det som finns kvar av verkets ursprungliga intention är primitivismen, sökandet efter det ursprungliga. Om städning, ordning och reda kan ses som en civilisatorisk framgång så är denna Våroffer ett rebelliskt spontan- och städuppror. Eller så har vi helt enkelt att göra med människor som inte har en aning om vad man gör med en toalettborste.

Det finns en sympatisk slumpmässighet i denna Vårofferversion som dock är lite för snäll för sitt eget bästa. Norrdans Våroffer är gjord för en ung publik och kanske är det därför den förefaller censurerad. Trots dess charmiga röra är den för städad.

Norrdans Våroffer på Unga Klara den 2 november 2022. Koreografi, scenografi, kostym: Martin Forsberg. Musik: Igor Stravinskij. Dansare: Alberte Buch Gøbel, Yeji Lim, Elias Kraft. Repetitör: Marco Herløv Høst. Turnétekniker: Daniel Granberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s