Mörk men snäll natt. Cullbergs Noche på Elverket

Ordet natt ger gärna associationer till drömmar, fantasier, lust, maror, spöktimman, sömnlöshet, mystik. Och heter ett konstnärligt verk till och med natt på spanska språket, Noche, kan tanken förledas att dra i väg till flamenco i månens sken eller varför inte Federico Garcia Lorca och hans Sömngångarballad med ”lakan från Holland”, ”trehundra mörka rosor”, ”kristalltamburiner i gryningen” och ”ögon av kallt silver”.

Men nej inget romantiskt, poetiskt eller narrativt vidlåder Cullbergs senaste föreställning på Elverket: Noche i koreografi av Alma Söderberg och musik av Dehendrik Lechat Willekens. Nattmörkret finns där, belysning som kan referera till månljus, gatlyktor eller stjärnor likaså men dansen i sig refererar inte till någon annan ”verklighet” än sig själv.

Vi får se en grupp människor röra sig i grupp, i par eller individuellt till en mängd olika rytmer, texter, röster, ramsor, läten, sånger och synkoperingar. Det är ömsom medryckande, ömsom suggestivt men i längden lite småtråkigt. Såvida man inte helt och hållet slutar bry sig om vad man ser och i stället upplever föreställningen som konsert. Då träder man in i en fascinerande ljudvärld med intrikata rytmer, betydligt intressantare än själva rörelsematerialet. Man får lust att dansa själv. Inte minst för att de flesta av dansarna ser ut att ha roligare än man har som publik.

Men dans är nu en gång för alla framför allt en visuell konstart. Eller ska vi helt ge upp om det? Då och då glimmar det dock till. Kanske är det för att inledningen är så underbart intressant med den oförlikneliga Louise Dahl att resten känns tamt. Hon är på samma gång vild och behärskad och hennes personliga och inspirerande solo har allt det föreställningen i övrigt saknar: lust och dynamik. Nu tror jag inte att de andra dansarna var och en inte skulle kunna var lika fängslande på sina personliga vis. Men de verkar inte ha fått eller tagit chansen.

Den här natten var alldeles för snäll för min smak.

Foto: Urban Jörén

Cullberg ger Noche, i koreografi av Alma Söderberg, på Elverket till och med 17 september, 2022. Musik: Dehendrik Lechat Willekens. Kostymdesign: Behnaz Aram. Ljusdesign: Pol Matthé. Dramaturgi: Igor Dobričić.

2 tankar

  1. Godkväll Peter! Tack än en gång för en välsmakande recension! Känns som om jag sitter o tittar p föreställningen samtidigt jag läser dina uttrycksfulla meningar med ord! Kram på dig! Lena
    Skickat från min iPhone

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s