Livets bittra efterrätt. Efter Fedra på Ö2

I ett klaustrofobiskt rum med säng, motionscykel, spegel och kylskåp utspelas i Efter Fedra ett tragikomiskt drama om åren mellan 60 och döden. ”Åldern, åldern, åldern” utbrister rollfiguren och pendlar mellan självironi och förtvivlan.

Med scenisk auktoritet och avväpnande humor skildrar Lisbeth Johansson kroppens förfall och segslitna hopp. Som underlag för pjäsen har hon har tillsammans med regissören Hanna Nygårds intervjuat kvinnor mellan 60 och 90 om lust och sex, men har också tillfört en extra krydda med citat från grekiske tragöden Euripides om Fedra (som förälskade sig i sin styvson Hippolytos men blev avvisad).

Mellan klyschorna om barnbarnen som ”livets efterrätt” och att ”hitta en ro i livet” infaller isande klarsyn av ångest inför livssituationen och slutet som närmar sig. Visst finns god mat, gott vin, skogspromenader och sexleksaker, men lika visst behövs något mer. Längtan, längtan, längtan med andra ord.

Allt detta skildrar Lisbeth Johansson med såväl subtil finess som grovkornig komik och en tillsats högstämd tragedi. Hennes ”knullgumma” är jubelframkallande och föreställningen ger trots dess ofrånkomligt sorgliga ämne en klassisk katharsis genom dess förmåga att få oss att skratta åt eländet, som kanske trots allt inte måste vara ett?

Efter Fedra, ges på Ö2, Katarina Bangata 80, till och med 29 april. Med Lisbeth Johansson. Regi: Hanna Nygårds. Manus: Hanna Nygårds, Lisbeth Johansson, Euripides.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s