I väntan på mamma. Tant Blomma på Ö2

Kristina Lugns säregna dramatik, med inslag av Beckettsk absurdism, poesi och lek med språket, såväl aforistiskt som av plattityder och nyspråk, får fullt utlopp i Tant Blomma, pjäsen från 1993. Den gavs från början som barnteater på Dramaten men gjordes bland annat om som nattiné för vuxna några år senare med Thorsten Flinck som dagmamma och Kristina Lugn själv som baby.

Nu väcks den till liv på nytt på Ö2, scenkonstkollektivet mittemot Orionteatern på söder. I rollen som Tant Blomma blommar Ida Wahlund ut i ett slingrande, växtrikt kroppspråk och en inte oäven sångröst, och i rollen som dagbarnet har Staffan Rislund ett betagande barnsligt anslag. Men man kan undra om det verkligen är nödvändigt att ”spela barn”. Naturalism är ju inte Kristina Lugns gren.

Här är det själva existensen som står på spel. Och en frånvarande mamma kastar sin skugga över såväl baby som vuxen. Ångesten hålls stången av sångliga inslag med melodi från Sound of Music och Alice Tegnér. Även en Tango Jalousie hör hemma här i ”Tant Blommas skräckslagna lägenhet”. Tant Blomma vill gå ut och dansa med väninnan Rut och hon och barnet väntar och väntar. På väninnan och mamman som inte dyker upp. Och ”Bakom Tant Blommas tyllgardin om natten. Blänker dödens svarta vatten”. Men babyn lovar hålla dagmamman sällskap ”medan natten är på väg och mamma inte kommer”.

Trots svärtan är det framför allt underhållande och stimulerande att vistas i Kristina Lugns universum.

Tant Blomma av Kristina Lugn. Ges på Ö2 Scenkonst, Katarina Bangata 80, till och med 21 januari 2022. Regi: Franciska Löfgren. Medverkande: Ida Wahlund och Staffan Rislund. Ljud- och ljusdesign: Jacob Willén. Fotograf: Kevin Chang. Producent: Lovisa Lilienberg. Konstnärlig ledare: Teresia Pettersson. Scenografkonsult: Anne Hellandsjö. Musik Tango Jalousie med arr av: Per Blomqvist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s