Dansare som dansar. Och som de dansar! Anouk van Dijks Common Ground på Elverket

Common Ground har liknats vid ett schackspel, har drag av boxningsmatch och är ett ekvilibristiskt stycke danskonst av sällan skådat slag. De båda dansarna Tara Jade Samaya och Javier Monzón Garcia marknadsförs som ”Australiens ledande dansare” och man har inte svårt att föreställa sig att det verkligen förhåller sig på det sättet.

Det är dock inte fråga om någon virtuos uppvisning av konstruerat komplicerade steg. Här får man en känsla av nödvändighet, att alla rörelser föds ur stunden och ur relationen mellan två människor. En relation som är som ett gungbräde, en katt-och-råtta-lek, sanning och konsekvens, brottartag, busstreck och småflickslekar. Med viss plats också för nanosekunder av närhet och stunder av elegans.

De båda kombattanterna intar spelplanen, först tvekande och trevande med försiktiga öppningsdrag. De inspekterar varandra och mattan för att efter hand blomma ut i stegrande och allt vildare nappatag. Med perfekt kontroll över sina uttrycksmedel och total närvaro till barockmusik av Bach och Lully går Tara Jade Samaya och Javier Monzón Garcia igenom hela den mänskliga repertoaren av känslor och affekter, beroenden och oberoenden uttryckt i höftrullningar, vågrörelser, skakningar, darrningar, ålanden, krypanden, knäfall, tillbedjan och tillplattning. Och en och annan attityd och arabesk.

De rörde sig i staccato, i segt svepande, i snurrar, i hopp och blickstilla poser. Som livet självt. Till sist gick de lös på själva scengolvets matta och det kändes helt följdriktigt.

Bakom denna utsökta konst som är sig själv nog, men också ger perspektiv på den mänskliga samvaron och dess invecklade maktbalanser och ömhetsbetygelser, står förutom dansarna den holländska koreografen Anouk Van Dijk verksam i Australien. Hon är flerfaldigt prisbelönt och man förstår varför. Hon har utvecklat en egen rörelsemetodik vid namn Countertechnique vars syfte är att få dansare att röra sig mer dynamiskt, flödande och expansivt. Det har hon lyckats med.

Common Ground på Dansens Hus på Elverket. Ges till och med den 22 oktober 2021. Koncept, koreografi, regi: Anouk Van Dijk. Skapad för och med: Tara Jade Samaya, Richard Cilli. På scen: Tara Jade Samaya, Javier Monzón Garcia. Komposition, ljuddesign: Jethro Woodward. Ytterligare musik: Jean Baptiste Lully, Jonathan Sebastian Bach. Scenografi, kostymdesign: Marg Horwell. Ljusdesign: Paul Jacson. Dramaturgi: Advice Jerry Remkes. Skapat och producerat av: Chunky Move. Turnéproducent: Alles voor de Kunsten. Foto: Jeff Busby, Pippa Samaya.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s