En mörkare Djungelbok. Virpi Pahkinens Black Rainbow på Kulturhuset

Efter en kort promenad från Gustav Adolfs torg och Operahuset där man just nu kan se bevingade sylfider och en döende svan når man Sergels torg där man träffar på helt andra dansande djur. På Kulturhusets lilla scen är det mer fråga om liv som kryllar under en sten, köttätande växter, bakåtspringande djungeldjur. I tåskor! Precis som på Operan.

Virpi Pahkinen är en koreograf som ständigt utvecklas och uppnår allt större frihet i sitt skapande. Länge gjorde hon särpräglade solon där hon vecklade ut och in på sig själv på de mest fantasifulla sätt. Ömsom flora, ömsom fauna. Nu gör hon ensemblekoreografier och hennes stil blir allt mer eklektisk. Och allt roligare.

Tänk er en nattmörk regnskog där ljudet av porlande vatten blandas med avlägsna trummor, kvitter och prassel. Och där i en hemlig glänta träffar ni på varelser i skimrande siden som utför en showdans i tåskor. I Pahkinens värld känns det hur naturligt som helst. Och penchéerna och piruetterna sitter där de ska.

I denna värld fascineras man av en åttarmad och –fotad svart spindelvarelse som kalejdoskopiskt skiftar gestalt som ett Alienmonster. Man konfronteras av en kamel i turban och metalliskt glänsande skepnad. Vi möts av flaxande vingar, statuariska poser, popdans och kolsyrerök men också av det älskligt mjukt sensuella och en seren, andlig dimension som är helt på allvar. I en svart cape utför prästinnan Pahkinen en besvärjelsedans, snurrande som en dervisch.

Black rainbow är både en elegi och en krumbuktande glädjesång. Det är en Djungelbok av svärta men också av hopp. När Virpi Pahkinen till sist träder in i en ståtlig grönbroderad tyllkreation, greppar en mikrofon och sjunger visar hon sig ha en översinnligt vacker, spröd sopran. Hon får en att tro att om någon kan rädda klimatet och världen så är det hon.

Black Rainbow. Virpi Pahkinen Dance Company. Kulturhuset Lilla Scenen, Sergels torg, Stockholm. Ges till och med 30 september. Koreografi: Virpi Pahkinen. Med: Pontus Sundset Granat, Victor Persson, Sakari Romero Tuurala, Hanna Blomqvist, Sofia Sangregorio och Virpi Pahkinen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s