En Siegfried föds. Inför Nurejevs Svansjön

Inför Nurejevs Svansjön på Operan Play är ett litet underverk till dansfilm. Den lyckas få en kommande premiär på Svansjön, detta uttröskade och stundtals mekaniska 1800-talsurverk som lagt sig som en förbannelse över den klassiska baletten, att framstå som något att se fram emot.

Många Svansjöar har flutit förbi genom åren på Kungliga Operan. Länge härskade Natalie Conus romantiska version med långa tutuer och lyckligt slut. Den påstått mera Petipatrogna versionen, ”originalet”, av Peter Wright blev ingen hit och försvann som genom en fallucka. Mats Eks egensinniga och enormt underhållande version från 1987 gavs inte med Operans dansare förrän 28 år efter dess tillkomst. Man undrar varför. Pär Isberg gjorde en kärleksfull och roande nytolkning 2017. Och detta var bara ett axplock.

Föreställningen Inför Nurejevs Svansjön med Kungliga Baletten 2021. På bilden: Kentaro Mitsumori och Luiza Lopes

Det är akt 2, ”den vita akten”, vi får se repeteras i Inför Nurejevs Svansjön med dansare i träningskläder, arbetsljus och minimal dekor. Ibland i närbild, ibland uppifrån så det koreografiska mönstret på scengolvet framträder i full relief. Svansjön blir här en annorlunda balett än den gängse, intressant på ett annat sätt än i den skräckromantiska, eller i Nurejevs fall, freudianska infattningen. Den blir på samma gång mer mänsklig psykologiskt och mer omänskligt perfektionistisk.

Nurejevs ande svävar över denna Svansjö. Den är instuderad av Charles Jude, tidigare stjärndansare på Parisoperan och som samarbetat nära Nurejev. Kentaro Mitsumori (utvald och upphöjd direkt från kåren) dansar sensationellt i ett av Siegfrieds solon och det är som att se Rudolf Nurejev materialiseras på nytt framför ens ögon, fast i helt annorlunda gestalt.

Mitsumoris scenpersona är närmast motsatt Nurejevs. Lågmäld, balanserad, behärskad men med samma frihet. Hans dans är ren som nyfallen snö. Han förkroppsligar det ideal som var Nurejevs: dansaren ska inte tolka rörelserna. Genom att bemästra och behärska dansens språk, själva rörelsen, infinner sig känslan.

Luiza Lopes som gör Odette berättar om just denna svårighet med Nurejevs koreografi: Dess rena, enkla och precisa kvaliteter i en högdramatisk berättelse. Hon är en dansare som ständigt överraskar och man fylls av förväntan att se hennes svandrottning fullt befjädrad och flygfärdig.

Det är förtjänstfullt att också kårdansarna intervjuas i filmen och man förstår att de är de som är de verkliga hjältarna, som i monstruöst stillastående koreografi måste uthärda kramp i ståbenet till Tjajkovskijs smäktande musik.

Inför Nurejevs Svansjön kan ses gratis på Operan Play till och med 29 maj 2021. Längd: 46 minuter.  Siegfried: Kentaro Mitsumori. Odette: Luiza Lopes. Koreografi: Rudolf Nurejev. Iscensättning: Charles Jude.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s