de Keersmaker gånger tre: Bartók/Beethoven/Schönberg

Ett av de mest smärtsamt vackra, romantiska dansverk man kan se är Anna Teresa de Keersmaekers koreografi till Schönbergs Verklärte Nacht. Hon har själv kallat den ”skamlöst romantisk”. Till och med den 5 juli kan den tillsammans med två andra baletter av de Keersmaeker strömmas från Parisoperans hemsida.

Den belgiska koreografen Anne Teresa de Keersmaeker tillhör gräddan av moderna koreografer och har till och med blivit adlad av kung Albert den II. Hon har också enligt egen utsago plagierats av Beyoncé i musikvideon Countdown, också en sorts ära. Debuten som koreograf skedde 1980 i New York, där hon studerade på Tisch school of the arts och sedan dess har hon i fyrtio år, i en kreativ och produktiv ström, skapat nya danser till musik av såväl Bach och Beethoven som Alban Berg och Steve Reich. Till hennes senaste verk hör en iscensättning av Mozarts Cosí Fan Tutte för Parisoperan och en dans inspirerad av Brancusis skulpturer till musik av Erik Satie. 

Verklärte Nacht tillsammans med Bartóks Quatuor No 4 respektive Beethovens Die Grosse Fuge kan alltså nu ses digitalt, framförda av Parisoperans ensemble. Dessa tre betraktar hon som sina nyckelverk och med dem kan man följa hur hon utvecklats som koreograf från 1986 till 2014. Om de två första styckena kan upplevas som ”ren dans”, dvs berättelse eller handling är inte något man behöver fundera över, är det tredje och sista, Verklärte Nacht, desto mer laddat av mystik och dramatik.

Här befinner vi oss i en dimhöljd, månbelyst skog av höga raka trädstammar. Scenografin är hämtad direkt från den dikt av Richard Dehmels som Schönberg inspirerades av. Dehmels diktar om hur i en lund av höga ekar en man och kvinna vandrar en kylig natt. Kvinnan bekänner för mannen att hon väntar barn med en annan. Han omfamnar henne och säger att han är beredd att betrakta barnet som sitt. ”Deras andedräkt förenas i en luftburen kyss ”.

Dikten behöver man förstås inte känna till för att njuta av den sällsamma skönhet som här kommer till uttryck. Men det kan vara givande att först läsa dikten (finns på både engelska och tyska på nätet) och sedan se de Keersmaekers fria tolkning. Det är inte självklart att hennes stycke handlar om samma sak som dikten. Dessutom är hennes iscensättning befolkad av flera personer, inte endast ett par. Men dikten är en ingång som berikar upplevelsen.

Bartók/Beethoven/Schönberg: tre baletter av Anne Teresa de Keersmaeker framförda av Parisoperans dansare. Quatuor No 4 koreograferad 1986, Die Grosse Fuge 1992 och Verklärte Nacht från 1995/2014.

Streama från Parisoperan

Mörk men snäll natt. Cullbergs Noche på Elverket

Ordet natt ger gärna associationer till drömmar, fantasier, lust, maror, spöktimman, sömnlöshet, mystik. Och heter ett konstnärligt verk till och med natt på spanska språket, Noche, kan tanken förledas att dra i väg till flamenco i månens sken eller varför inte Federico Garcia Lorca och hans Sömngångarballad med ”lakan från Holland”, ”trehundra mörka rosor”, ”kristalltamburiner…

1900-talets störste dansare. Nurejev på Dansmuseet

Rudolf Nurejev lämnade allt: sin familj, sitt land, sitt språk. Han gjorde det för att få dansa så som han ville, för att kunna utvecklas som danskonstnär och, får man förmoda, för ett drägligare liv. Den som tror att Sovjetunionens politruker behandlade sina balettstjärnor med silkesvantar kan läsa prima ballerinans Maja Plisetskajas memoarer. Då förlorar…

Danslycka. Don Quijote på Kungliga Operan

Glöm ceremoniella kungligheter, vankelmodiga prinsar och olyckliga svanar och låt dig i stället hänföras av den fartfyllda dansen bland fiskare, gatudansöser, toreadorer, brudtärnor och barberare. Hade baletthistorien och inte minst balettintresset sett annorlunda ut om helaftonsbaletten Don Quijote blivit synonym med klassisk balett i stället för som nu Svansjön? En konstart som beskrivits som ”rigid…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s