de Keersmaker gånger tre: Bartók/Beethoven/Schönberg

Ett av de mest smärtsamt vackra, romantiska dansverk man kan se är Anna Teresa de Keersmaekers koreografi till Schönbergs Verklärte Nacht. Hon har själv kallat den ”skamlöst romantisk”. Till och med den 5 juli kan den tillsammans med två andra baletter av de Keersmaeker strömmas från Parisoperans hemsida.

Den belgiska koreografen Anne Teresa de Keersmaeker tillhör gräddan av moderna koreografer och har till och med blivit adlad av kung Albert den II. Hon har också enligt egen utsago plagierats av Beyoncé i musikvideon Countdown, också en sorts ära. Debuten som koreograf skedde 1980 i New York, där hon studerade på Tisch school of the arts och sedan dess har hon i fyrtio år, i en kreativ och produktiv ström, skapat nya danser till musik av såväl Bach och Beethoven som Alban Berg och Steve Reich. Till hennes senaste verk hör en iscensättning av Mozarts Cosí Fan Tutte för Parisoperan och en dans inspirerad av Brancusis skulpturer till musik av Erik Satie. 

Verklärte Nacht tillsammans med Bartóks Quatuor No 4 respektive Beethovens Die Grosse Fuge kan alltså nu ses digitalt, framförda av Parisoperans ensemble. Dessa tre betraktar hon som sina nyckelverk och med dem kan man följa hur hon utvecklats som koreograf från 1986 till 2014. Om de två första styckena kan upplevas som ”ren dans”, dvs berättelse eller handling är inte något man behöver fundera över, är det tredje och sista, Verklärte Nacht, desto mer laddat av mystik och dramatik.

Här befinner vi oss i en dimhöljd, månbelyst skog av höga raka trädstammar. Scenografin är hämtad direkt från den dikt av Richard Dehmels som Schönberg inspirerades av. Dehmels diktar om hur i en lund av höga ekar en man och kvinna vandrar en kylig natt. Kvinnan bekänner för mannen att hon väntar barn med en annan. Han omfamnar henne och säger att han är beredd att betrakta barnet som sitt. ”Deras andedräkt förenas i en luftburen kyss ”.

Dikten behöver man förstås inte känna till för att njuta av den smärtsamma skönhet som här kommer till uttryck. Men det kan vara givande att först läsa dikten (finns på både engelska och tyska på nätet) och sedan se de Keersmaekers fria tolkning. Det är inte självklart att hennes stycke handlar om samma sak som dikten. Dessutom är hennes iscensättning befolkad av flera personer, inte endast ett par. Men dikten är en ingång som berikar upplevelsen.

Bartók/Beethoven/Schönberg: tre baletter av Anne Teresa de Keersmaeker framförda av Parisoperans dansare. Quatuor No 4 koreograferad 1986, Die Grosse Fuge 1992 och Verklärte Nacht från 1995/2014.

Streama från Parisoperan

”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete”. Svenska Baletten 100 år på Dansmuseet

Den svenska skogen har inte bara inbringat exportinkomster från massa, trä och papper, den finansierade också export av dans, modern experimentell dans. Svenska Baletten, som under fem år på 1920-talet i en kreativ virvelvind framställde 24 originella dansverk, var mer känd i världen under sitt franska namn: Ballets Suédois. Det var nämligen i Paris detta…

Hårsvallande. ccap på Dansens Hus

Christina Capriolis gråa hår svallar fritt i Ett hårlöst solo, en titel som måste syfta på lössläppt och inte på skallig, och hennes uppenbarelse ger ett på samma gång suveränt och djupt berörande intryck. Jag får för mig att om Greta Garbo hade varit danskonstnär skulle det ha kunnat se ut så här. Dels för…

Mörker i ljus. Örjan Anderssons och Helene Billgrens Promise Land på Dansens Hus

Så fräscht, så roligt, så ljust! vill man utropa under öppningsnumret av Promise Land, suveränt framfört av två laddade, karismatiska och eminenta dansare: Brittanie Brown och Jenny Nilson. Sedan går förloppet över i förbryllande och repetitiva turer och utsagor och slutar i en viss, mörkare melankoli. En rätt vanlig livsresa således. I detta samarbete mellan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s