Fasthållna i flätorna. Konceptkoreografi av Flora Détraz på Dansens Hus.

Fyra unga kvinnor i konstfulla frisyrer, påminnande om Frida Kahlos blomstersmyckade håruppsättningar eller Caravaggios Bacchus, fast här är huvudena dekorerade med citrus- och chilifrukter, sitter bakom bord på rad framför oss med sina flätor fästade i vajrar som sträcker sig upp mot taket där de hålls uppe av tyngder i form av en hammare, en skära, en kockkniv. Denna syrliga och kryddade anrättning, Muyte Maker, är ett ”koncept” av den portugisiska koreografen Flora Détraz-Cie Pli.

FloraDetraz3©BrunoSimao

Konceptkoreografier påminner ofta om konstnärliga installationer fast av rörligt slag. Muyte Maker var en ganska stillasittande sådan men den var desto mer omväxlande vokalt. De fyra artisterna visade sig ha utomordentliga sångliga resurser och det var ömsomt vackert i  madrigalsång, ömsomt mer som rabbel, pladder och gurgel i kakofoniska ramsor. Ibland imiterade de dialogen i en japansk film, ibland fnittrade de, brast ut i gapskratt eller använde frenetiskt sina tungor för ljudeffekter. När de någon gång reste sig från sittande rörde de sig i sina fasthållna frisyrer som om de var trådarna till en knyppeldyna.

Flora Detraz2©BrunoSimao

Är de fyra rebelliska ungdomar i en flickskola för längesedan, med begränsat rörelseutrymme i sina hårt hållna flätor? Eller ser vi en framställning av hur den fasthållna kreativa kraften och livsglädjen oundvikligt tar sig fram på uppsluppna eller desparata sätt? Trots alla varierade audiovisuella urladdningar påminde föreställningen om ljudsatta stilleben och man hade önskat att de kunnat befria sig från sina fasthållna flätor.
.
Muyte Maker av Flora Détraz-Cie Pli. Ges på Dansens Hus 3-4 mars 2020. Koncept: Flora Détraz. Medverkande: Mathilde Bonicel, Inês Campos, Flora Détraz, Agnès Potié. Scenografi och kostym: Camille Lacroix. Ljus: Arthur Gueydan. Ljud: Guillaume Vesin. Konstnärligt samarbete: Anaïs Dumaine. Produktion: PLI.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s