Tretton tungor. Taiwanesiskt gästspel på Dansens hus.

Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan uppges vara det först grundade moderna danskompaniet i den kinesisktalande världen. Samtidigt är uttrycket Cloud Gate benämningen på den äldsta kända kinesiska dansen. Dessa båda fakta sammanfattar rätt bra det intryck som deras föreställning 13 Tongues, nyligen visad på Dansens hus, gav. Friare, samtida uttrycksätt sattes här samman med månghundraåriga, traditionella element från kampsporter och Qi Gong.

13 Tongues3_Cloud Gate

Den som tycker om att se dansare dansa får i 13 Tongues sitt lystmäte i en helt annan utsträckning än vad som är gängse på den samtida scenen. De tio allroundtränade dansarna rör sig ofta i grupp över scenen, i svepande, böljande, mjuka rörelser som går över i attack, utfall och till och med skrik, hetsigt tal och sång. Individen eller par ställs mot gruppen. Nya konstellationer och rörelsemönster uppstår ständigt. Den konstanta förändringen känns närmast kalejdoskopisk, framförd mot en fond i dovt gröna, blå och åskgrå nyanser som påminner om akvarellfärg som flutit ut.

13 tongues_Cloud Gate

Det sköna kontrasteras här mot det brutala, harmoni mot konflikt, och koreografen Cheng Tsung-lung är inte rädd för att skapa symmetriska skulpturala effekter som ger estetiskt välbehag för ögat. Färg räds man inte heller. Dansarnas helsvarta kostymering byts mot slutet ut mot bokstavligt självlysande kolorit. En rödskimrande fisk får liv i en filmad sekvens som projiceras mot fonden. Dansarna interagerar med den simmande, krängande varelsen. Ja, denna kväll fick minst tretton tungor tala och man kände sig riktigt uppiggad i mörka marskvällen i Coronavirusets år. Det var förresten fullsatt på Dansens Hus.

Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan: 13 Tongues. Dansens Hus 5-6 mars 2020. Koreografi: CHENG Tsung-lung. Musik: LIM Giong. Konstdesign: HE Jia-sing. Ljus: SHEN Po-hung.Projektioner: Ethan WANG. Kostym: LIN Bing-hao.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s