Johannes Öhman ny chef för Dansens Hus

Va? Ska Johannes Öhman slösa bort sin talang på att bli chef för Dansens hus? Det var min första, kanske fördomsfulla, tanke när ridån gick upp för honom idag vid avslöjandet att han blir gästspelscenens nya teaterchef. Han har uppdaterat Stockholmsoperan till samtiden, likaså moderniserat Staatsballett i Berlin till virala protester. Men protesterna världen över liksom upproren bland dansarna i Tyskland omvandlades till ovationer bland publiken. Inte helt ovanligt för Öhman som har koll på både den klassiska baletten och det senaste samtida. Han håller inte direkt med om att det nya jobbet blir enklare, det är ju nytt för honom, men medger att det kan innebära en viss lättnad att inte behöva ha en stor ensemble av artister att hålla nöjda dagligdags,  samtidigt som en balettchef ska hålla såväl liv i en lång tradition som utkik efter det nya nyskapande. Och varför skulle det inte kräva lika stor talang att vara chef för en gästspelsteater? Dansens hus är viktigare än vad många vet med tanke på dess unika position som renodlad, och ofta djärv, gästspelsteater i Sverige. Johannes Öhman tillträder officiellt först i januari 2021 men ska redan nu börja planera den del av höstsäsongen 2020 som inte redan är lagd. Han vill inte avslöja något drömgästspel men visst har han sådana. Det kommer säkerligen att bli åka av med Öhman framöver.

CV – Johannes Öhman
Johannes Öhman är född 1967 och skolades i Kungliga svenska balettskolan i Stockholm. Hans första chefsjobb var som konstnärlig ledare för Stockholm 59˚ North. Därefter balettchef för GöteborgsOperans Danskompani, 2007-2011, Balettchef för Kungliga Operan, 2011-2017 och från och med 2018 har han tillsammans med koreografen Sasha Waltz varit konstnärlig ledare för Staatsballett Berlin, Tyskland största balettkompani. Den tyska tidskriften Tanz utsåg kompaniet till 2019 års danskompani.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s