Dansad självbiografi. Germaine Acogny

Vem är jag … är väl en fråga vi kan ställa oss, och kanske också borde göra då och då? Germaine Acogny, en nyckelperson inom den samtida afrikanska dansen, född i Benin, bosatt i Senegal men utbildad i Frankrike och också verksam där i många år, gör det på ett både elegant och brännande sätt i Somewhere at the beginning, en självbiografi i dansad form.
Germaine Acogny2

Den sofistikerat ljussatta scenen, med estetiskt formfulländad scenografi och videokonst, framstår som en plats för minnen, i flera dimensioner, som hon förflyttar sig mellan. Germaine Acogny har den pondus som endast en sjuttiofemårig dansare, med kraften kvar i kroppen, kan ha. Hon gör kanske inte så mycket rörelsemässigt, men det hon gör, gör intryck.

Hon utgår från sina förfäder, men främst från pappan, som har vittnat om många rasistiska utfall under det franska kolonialväldet. (Föreställningen, som också innehåller mycket tal, ibland direkt till publiken, ges på franska, men med engelsk textning.) Det är fråga om både öppenhjärtiga och hårresande formuleringar, ofta om den dubbelhet som kan uppstå hos den ”koloniserade”. Germaine Acogny gör träffande jämförelser mellan den traditionella religionen ”med amuletter” och den kristna ”med krucifix”. Röster om månggifte och kvinnoförtryck kommer till tals. Likaså tas barn kontra barnlöshet upp. Vi får se havet bölja, det som vi kommer från och den skräckinjagande platsen för vår tids flyktingströmmar, nära och långt borta.
Germaine Acogny3

Ibland blir föreställningen lika undflyende som minnet kan vara. Minnena blåser upp och iväg, som de fjädrar som ryker ur den kudde Acogny attackerar i frustration. Vem är jag?

Somewhere at the beginning ges på Dansens hus i Stockholm till och med den 19 oktober 2019. Koreografi: Germaine Acogny. Koncept och regi: Mikaël Serre. Assisterande koreografi: Patrick Acogny. Scenografi: Maciej Fiszer. Kostym: Johanna Diakhate-Rittmeyer. Musik: Fabrice Bouillon ”LaForest”. Video. Sébastien Dupouey. Ljusdesign: Sébastien Michaud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s