Folkdansen från internet. Jumpstyle på Dansens Hus.

Jumpstyle är vår tids folkdans. Den dansas hemma, i garaget, det egna rummet eller på parkeringsplatser, läggs ut på Youtube och delas. Så började det. Eller rättare sagt på klubbar i Belgien men övergavs där och flyttades alltså till hemmen och sedan spreds den vidare ut i Europa, främst österut till Polen, Ukraina, Ryssland. Killarna, och någon enstaka tjej, började träffas på offentliga platser, utmanade varandra på nya steg som blandades med det som kommit att kallas ”old school” och nu har jumpstylen tagits om hand (approprierats?) av konstnärskollektivet (LA) HORDE med stöd av franska statsunderstödda teatrar och institutioner.
(LA)HORDE - TO DA BONE © Tom de Peyret- 403_mindre

To da bone som ges på Dansen Hus är en smart, snygg produktion som visar att dessa amatörer, någon är rörmokare, andra är till exempel svetsare och skollärare, har blivit väl så proffsiga som vilka dansare som helst, som man kan se på scenerna. Smart är den för att den inleds med en film som ger historien bakom dansstilen, som inte är en streetdans utan sin egen, påminnande om urbana stilar blandade med traditionella hoppsteg, därav folkdansassociationerna. I filmen berättar dansarna om sig själva, hur jumpstyle förändrat deras liv, ja, blivit deras liv. Filmen bygger upp en ”star image” för dansarna och när de väl står på scenen efter den tjugofem minuter långa introduktionen är det med spänd förväntan man vill se dem.
(LA)HORDE - TO DA BONE © Tom de Peyret 2017 - 304_mindre

Uppsättningen är snyggt gjord på en rå, naken scen med blottlagt scenmaskineri, sofistikerad ljussättning och rökskyar. Dansarna, tio män och en kvinna, som hållit på med det här sedan 10 år tillbaka, de är i 25-årsåldern, är verkligen individer men inordnar sig elegant i danskollektivet i ensemblenummer. De projicerar en tuff persona, tävlingsmomentet finns där, likaså virtuosa akrobatiska inslag. Men i applådtacket ler de lyckligt och så känner man sig också som publik, och önskar att den så kallade jumpen kunde spridas hit, också till förorterna.

Foto: Laurent Philippe.

To Da Bone på Dansens Hus. Ges sista gången den 30 mars 2019. Produktion, regi & scenografi: (LA) HORDE – Marine Brutti, Jonathan Debrouwer & Arthur Harel. Ljusdesign: Patrick Riou. Ljuddesign: Aamourocean. Dramaturg: Jean Christophe Lanquetin. Kostym: Lilo Sato.

Dansare: Magali Casters, Mathieu Douay, Lázló Holoda, Thomas Hongre, Kevin Martinelli, Viktor Pershko, Nick Reisinger, Edgar Scassa, Andii Shkapoid, Damian Kamil Szczegielniak, Michal Adam Zybura.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s