Leilas Death. Poesi, sång och gråt från Libanon.

Dansens Hus, som måste vara Sveriges främsta gästspelsscen, visar oss scenkonst från andra håll i världen, och ibland är den rejält annorlunda. Som i Leilas Death från Libanon som inleder vårsäsongen 2019. Det är en föreställning som helt bygger på ”gråterskan” Leila Chahrours utsökta shiitiska sångkonst som rymmer betydligt mer än gråt. Sorg, klagan och vemod förvisso, men också kärlek, glädje och jubel. Som sekulär och agnostiker känner jag mig lätt överrumplad av religiösa budskap på våra scener, som på Operans senaste balletafton med stycket Annonciation av Angelin Preljocaj som skildrar Marie bebådelse, och så nu i Leilas Death där det är pang på: Allah är stor, ja, han är större, lyder inledningen.

alichahrour_leila27sdeathc382c2a92
Det är Leilas kväll, hon står i centrum, och hennes djupa röst har ett brett register också av rytmer. Hennes stämma är stark och mäktig, men samtidigt mjuk och honungslen, som en smekning över pannan. Hon besjunger inte bara döden utan också blommor, duvor som kuttrar och hjärtan som brister, och det kanske låter banalt men är det inte. Den manliga trion, dansaren Ali Chahrour och de två musikerna Ali Hout och Abed Kobeissi blir i slutet när de cirklar kring Leila till tre gracer runt den imposanta sångerskan. Ali Chahrours dans är avskalad och med små men förtätade medel personifierar han Leilas make, bror och söner som dött i krig. Scenens mörker är verkligen mörkt men när man låter sig dras in i det upplever man att svärtan har många nyanser, också av ljus.

Leilas Death på Dansen Hus. 30 och 31 januari 2019. Koreografi och regi: Ali Chahrour. Regisassistent: Haera Slim. Utförs av: Ali Chahrour och Leila Chahrour. Musik: Ali Hout och Abed Kobeissi. Dramaturgi: Junaid Sariedeen. Scenografi: Nathalie Herb. Ljusdesign: Fadi Tabbai. Översättning (Franska): Chrystel Khodor. Kommunikation: Be: Kult. Producent: Haera Slim. Med stöd av: Zoukak studio och Houna center.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s