Hjärtats technorave. Sharon Eyal på Dansens Hus.

Är det så här det låter och ser ut i ett kämpande övergivet hjärta? Ja, det kan det mycket väl vara. Den prisade koreografen Sharon Eyal, som skapade koreografin Half Life för Kungliga Operans balett 2017, gästar nu Dansens Hus med Love Chapter 2, ett verk som utgår från ett sammanbrott i kärlek. De långsmala varelserna på scenen ser i silhuett först ut som mannekänger som ägnar sig åt vogueing, men en vogueing som gått över styr. Rytmen som till en början låter som den knackas fram, från ett hjärtats gruvarbetare, övergår snart till en djupare technobas. Livemusiken är av Ori Lichtic, en pionjär inom Techno Rave-scenen i Israel.

Love-Chapter-2- 3

Också Sharon Eyal är influerad av ravevärlden vilket tydligt märks i Love Chapter 2, som också har gott om andra influenser som balett, fridans och ”postpostmodern” dans. Den omväxlande eleganta och makabra dansen, ena sekunden säreget vacker, den andra monstruöst ful, är uppslukande och medryckande. När basen letar sig in bänkstolens rygg känns det som man dansar med däruppe.

Love-Chapter-2- 1

Trots verkets utgångspunkt, enligt programbladet en katastrof, att allt hopp är ute, är det en ren njutning att uppleva en på samma gång så dansant och emotionell föreställning. Intensiteten är absorberande. Människorna där uppe på scenen som pendlar mellan hopplöshet, högfärd, vansinne och förtvivlan är både predatorer och offer, som vi väl alla varit i kärlekens många turer. Ska man bara se en dansföreställning i höst är det troligen denna man ska välja. Men det är bråttom, ges på Dansens Hus sista gången den 6 oktober 2018.

Verk: Love Chapter 2. Scen: Dansens Hus. Skapare: Sharon Eyal. Medskapare: Gai Behar. Livemusik: Ori Lichtik. Ljus: Alon Cohen. Dansare: Gon Biran, Rebecca Hytting, Mariko Kakizaki, Darren Devaney, Keren Lurie Pardes. Daniel Jensen. Kostymdesign: Odelia Arnold, Rebecca Hytting, Gon Biran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s