Tao Dance Theater: I mörker och ljus

Dansens Hus öppnar höstsäsongen 2018 med två undersköna koreografier av kinesiske Tao Ye. Beskriver man dem som vackra, eleganta, raffinerade leder det antagligen tanken fel för visserligen är de allt detta men på ett helt originellt vis; det är en annan sorts skönhet, en annan sort elegans än vad vi är vana vid. Dansarnas rörelser som rullar, böljar, skruvar, svänger, snurrar fram i en oupphörlig svirvlande ström verkar hämtade från naturen, växterna, vattnen och djuren, ändå är de djupt mänskliga.

Tao Photo of 4 by Fan Xi_e (1)
Ur Tao Yes 4. Foto: Fan Xi.

I första stycket som heter 4, med fyra dansare i svartblå ansiktsmask och i nattblå och svartblå tygrik böljande kostym, tar sin början i en helt nedsläckt salong, t o m nödutgångsskyltarna har för en gångs skull släckts, men några ouppfostrade bland publiken kan inte låta bli att förstöra stämningen med sina upplysta telefoner. Det här är en koreograf som vill kontrollera allt (men mobilberoende svenskar rår han inte på). Titeln 4 ger inga som helst ledtrådar och här kan man associera fritt. Än ser dansarna ut som styrda av något starkare än de själva, som rö för vinden, som utplånade individer, varken man eller kvinna, varken vilja eller motiv, de är delar av ett kollektiv. Än är de som obönhörliga krigare, som en evighetsmaskin som snurrar fram över fälten.

Taco 3 of 5 by Fan Xi b (1)
Ur Tao Yes 5. Foto: Fan Xi.

Andra stycket, 5, utspelas helt på marken, en ”kålmask”, en i ljusturkos och isblå vävnader insvept skepnad bestående av fem dansare som slingrande på och om varandra rullar runt i en salig men behärskad röra. Det är närmast ett tillstånd vi ser, men ett tillstånd i ständig förvandling. Masken förvandlas till vad som ser ut som en sådan där pappersblomma som slår ut i vatten. Tao Yes estetik är både sublim och skrämmande, på samma gång rå och förfinad. Det mera grova framträder när ett skifte i ljussättning och musik inträder och de blåskimrande varelserna plötsligt ser smutsgrå och utmattade ut. Musiken av kinesiske indie-folk-rock-musikern Xiao He är omväxlande mässande och rytmisk med sång, ramsor och slagdängor. Båda dansstyckena blir lite repetitiva mot slutet men man känner sig andaktsfull av denna säregna kroppsliga skönhet. Ett reningsbad för sinnena.

Tao Dance Theater: 4 & 5. Dansens Hus, Stockholm, 6 & 7 september, 2018.
Koreografi: Tao Ye. Ljusdesign: Ma Yue & Tao Ye. Kosym: Tao Ye & Li Min. Dansare: Yu Jinying, Huang Li, Ming Da & Guo Huanshuo. Repetitionsledare: Duan Ni.
Dansare: Duan Ni, Yu Jinying, Hu Jing, Yan Yulin, Guo Huanshuo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s