Displacement: krig och koreografi

Ett par kängor står ensamma på Dansens hus lilla scen i inledningen till Displacement av syriske koreografen Mithkal Alzghir, som barfota träder in på scenen i tystnad. Kängorna tas på och dansen kan börja, en dans med ursprung i traditionell syrisk dans, men som nu berättar en historia om krig, flykt, exil. Grunden är ett rytmiskt fotstampande omväxlande med arm- och handrörelser, som i sin tur avlöses av kroppsställningar som ger associationer till övergrepp, förnedring och tortyr. Mithkal Alzghir ser på oss, stint i ögonen, samtidigt som rytmerna förändras: än blir folkdansens fotstampningar till militärer som marscherar, än till den civila människans nermalande i krigets vanmäktighet, än till hennes okuvlighet. Det är sällsamt hur Alzghirs basala koreografiska medel kan bli så mångskiftande och berörande.

Mithkal Alzghair - Displacement
Ur Displacement. Foto: Dajana Lothert.

Med enkla talande gester kliver Alzghir ut och in ur olika roller i krigets spel, ibland påminner han om Chaplin, ”den lille mannen”, som hamnat i en fars som inte är rolig utan vanvettig. Ibland känns hans blick på oss uppfodrande. Vid ett tillfälle tar han av sig sin skjorta som han trampar på. Vid ett annat förefaller han bakbunden, stympad, död.
I styckets andra avdelning får han sällskap av ytterligare två män. De tre fortsätter i den folkliga dansens turer som interfolieras av stillastående poser av lidande, påminnande om pietàgrupper. De dansar ofta med händerna och armarna uppåt, en mångtydig gest som i den här föreställingen snarare är ett budskap om obändighet, än om kapitulation. Men säker kan man inte vara.
Ett tygstycke, som legat orört på scenen från början, förvandlas till en duk för skuggspel när männen vecklat ut det och för det med sig i dansens förlopp. Exilens fysiska dimension är närvarande både i fötternas stamp, kroppens förstelningar och i dess skuggor.
Displacement. Scen: Dansens hus. Koreografi: Mithkal Alzghari. Medverkande: Rami Farah, Shamil Taskin, Mithkal Alzghair. Dramaturgiskt stöd: Thibaut Kaiser. Ljusdesign: Séverine Rième.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s