Virpis värld: Eoner av tid. Deep Time på Dansens Hus

Virpi Pahkinens koreografiska värld är en värld av eoner av tid, övernaturliga väsen och urtidsväxter. I Deep Time nyligen dansad på Dansens Hus förs vi in i detta märkliga och underbara universum genom sopranen Tua Dominiques balsamiska röst i musik av Hildegard av Bingen från tusentalet. Den hugsvalande sången sprider ett fysiskt lugn i salongen och under guldglänsande belysning, som i ett gyllene dis, framträder dansarna i österländskt inspirerade poser och figurationer från ännu mer svunna tidsepoker än Hildegards.

Virpi 4-deep-time-foto-jos-figueroa

Nu kan vi för en kväll glömma alla dystopier (dansade, inbillade eller verkliga) och låta oss förföras av främmande väsen, hemliga buddhistiska ritualer i intima tempelrum eller meditativa kontemplationer mitt i naturen om natten under himlens alla stjärnor. I denna estetiska värld präglad av raffinemang och ceremoniell teater finns också rum för djuriska former. Dansarna rör sig reptilsnabbt sidledes eller som bakåtspringande ökendjur. Den medeltida musiken alternerar med techno av Jonas Sjöblom, som blandat in lockrop från ekolodande fladdermöss, vilket är kongenialt med koreografin.

virpi-pahkinen_1_2017_liggande

Virpi Pahkinen gör sin entré som den stjärna hon är i purpurrött och framför ett solo där hon ömsom animalisk ömsom vegetativ låter både fingrar och fötter dansa, öppnande och slutande sig som en blomma eller köttätande växt. Solot övergår i en duo med Pontus Sundset Granat, som matchar henne perfekt, och de ser ut som två gudomar som behagat bevista jorden temporärt.

Virpi 9-deep-time-foto-jos-figueroa

Dansens statuariska kvaliteter känns efter ett tag alltför kontrollerade och precis när man börjat längta efter lite höftrullningar eller humor så infrias det med ett skifte i tempo och attityd. Dansarna ser inte längre ut som skulpturala träd utan får nytt, hoppande, liv. De vecklar in och ut sig och händerna blir växelvis till glupande käftar och stimmande fiskar.

Virpi 6-deep-time-foto-jos-figueroa

På bara en timme hinner vi uppleva ett flertal tidsdimensioner i ett både serent och livfullt danslandskap. Virpi Pahkinen är skapare av ett särpräglat koreografiskt kosmos som rymmer såväl det evigt mänskliga som djurläten och växtknak.

Deep Time. Scen: Dansens Hus. Koreografi: Virpi Pahkinen. Dans: Pontus Sundset Granat, Sakari Romero Tuurala, Philip Sundset Granat, Corrado di Lorenzo, Hui-Han Hu Gustavsson, Virpi Pahkinen. Sopran: Tua Dominique. Originalkomposition: Jonas Sjöblom.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s