Under: cirkus utan cirkus

Cirkus Cirkör har lyckats trolla bort cirkusen ur cirkusen. Deras senaste produktion Under, som just nu ges på Dansens hus, är en föreställning helt utan ”häpp”. I stället är det en mycket allvarlig kväll om något så alldagligt och tråkigt som väder. Väder är vi ju utsatta för hela tiden, och ingenting vi kan göra något åt mer än att klä på eller av oss efter omständigheterna, eller stanna inomhus. På fjärran breddgrader har man förvisso både roligare och farligare väder, och inte någonstans att ta vägen för att undkomma det.

cirkus-cirkor_7_2017
Foto: Mats Bäcker. På bilden: Methinee Wongtrakoon, Simon Wiborn, Henrik Agger, Klara Mossberg, Anna Ahnlund

Det är inte något vanligt svenskt vardagsväder som råder i denna föreställning, som är mer som en performance än en balansakt. Här för vinddrivna existenser en kamp mot elementen, som inte är särskilt vänligt sinnade. I öppningsscenen ser vi människor ligga som döda på en orange presenning och en ståtlig, storvuxen karl i vitt, i Henrik Aggers gestalt, promenerar in på scenen och börjar flytta och kånka runt på dem. De får så småningom nytt liv men bara för att kämpa på i motvind. Människans eviga lott.

cirkus-cirkor_6_2017
Foto: Mats Bäcker. På bilden: Simon Wiborn, Henrik Agger och Methinee Wongtrakoon.

Under genomsyras av disharmoni, för att inte säga ett (väder)trauma. Miljön på scenen är lika ogästvänlig som själva väderleken och den präglas av kall lysrörsbelysning, metall och hårda kanter, som ger en extra farlighet till akrobatiken som utförs utan skyddsnät. Lindansen framförs också den i motvind. Den styva kulingen på scenen förbyts efter ett tag till iskyla. Ensemblen är på väg mot Arktis på polarexpedition och den orange presenningen visar sig vara ballongväv, som blåses upp och slår an en mjukare, bulligare nästan poetisk ton.

 

cirkus-cirkor_16_2017
Foto: Mats Bäcker

 

Att Under är en cirkusföreställning utan ”nummer” bryr sig inte åskådarna om, som tar vara på varje tillfälle att applådera utförda konster. På så sätt nästan stör publiken föreställningens dystopiska atmosfär och kontinuitet. En kontrast till den hårda tillvaro som Under skildrar är den musikaliska gestaltningen som är cool och sofistikerad och framförs sångligt av en inspirerad Anna Ahnlund, som har ett rikt och spännande röstregister.

Regissör: Olle Strandberg. Ensemble: Henrik Agger, Anna Ahnlund, Klara Mossberg, Simon Wiborn, Methinee Wongtrakoon.  Under ges på Dansens Hus i Stockholm t o m 15 oktober. För föreställningar på andra orter i Sverige och utomlands se Cirkus Cirkörs hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s