Haremsdamer, porrdockor och kampsport

Dansverket Masculines, som ges på Dansens hus just nu, handlar egentligen om det feminina. Eller möjligen om den maskulina blicken på det feminina. I alla fall enligt programbladet som också förklarar att koreograferna Héla Fattoumi och Érik Lamoureux vill ”undersöka kroppens potentiella uttrycksförmåga bortom det som tilldelats det feminina”. En krånglig programförklaring som gestaltas i lite väl enkel koreografi.

Men låt oss lägga programbladet åt sidan och se på vad som utspelas på scenen. Först hamnar vi mitt i ett harem. Iförda hudfärgade trikåer, lösbröst och löshår, åmar och kråmar sig sju kvinnor i poser som ger uttryck för hela skalan av vällust och sexlekar, från trånande sensuella smekningar till porriga underlivsjuckanden. Det sugs både på tår och en glödgad cigarr.

I nästa scen är kvinnorna utstyrda till lolitaliknande porrdockor som dansar mekaniskt i högklackat. Det känns som att befinna sig i ett ödsligt och kallt sextivoli. Så småningom sänker sig lysrörsbelysningen mot kvinnornas skrevande ben.

Efter dessa två delvis ironiska iscensättningar, men bara delvis, de ger en ambivalent eftersmak, sker ett skifte i föreställningen. Kvinnorna ömsar bokstavligen skinn, de hudfärgade trikåerna åker av och när de rör sig helnakna i dunkelt och blinkande ljus uppstår en mer sensibel och sensuell ton utan de porrbelastade klichéerna.

Nästa scen är mer aggressiv. Klädda i vita träningskläder påminner dansarna i sin nu friare dans om kampsportare. Kvinnorna ger fingret och karatesparkar. De har också fått skägg i form av glittrande paljetter. (Ett slags inverterad Conchita Wurst?) Den attackerande dansen fryses i överdrivet maskulina poser. Så småningom vidtar vildsint grimaserande och hårdföra gester.

Särskilt mycket mer undersökning av ”kroppens potentiella uttrycksförmåga” blir det inte. Mest är det en uppvisning av porrens och sportens klichéer, som varken är särskilt djuplodande eller underhållande. Dock finns det scener här och var som har mer av äkta undersökande i sig, men de går fort över medan de porriga inslagen får bre ut sig (de var kanske roligare att undersöka?). Och så kvarstår frågan: Är alternativet till harem och porr kampsport?

En tanke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s