Vårfrisk Bach

Ett stråk av vår drar genom luften när fem dansare i Andersson Dance och elva musiker i Scottish Ensemble möts i Bachs uppfriskande Goldbergvariationer. Scenen strålar av ljus, och i en vit rymd och på ett vitt golv mellan utspridda musiker, som bildar en skog av människor, träder dansarna fram och drar igång med krumsprång, höftknyck och ett sprittande liv, präglat av pur förtjusning. Shake it baby!

Efter de livliga första satserna bedarrar så småningom de friska fläktarna och de ymnigt förekommande skakrörelserna. Till musikaliskt mer nedtonade variationer formar dansarna tätt tillsammans skulpturala grupper som lösgörs i långsamma lyft. I dessa mer vemodigt klingande passager ger sig dansarna hän på ett stillsammare vis. De påminner om slingrande vattenväxter.

I verkets andra avdelning börjar man om med andra satsen (de olika satsernas nummer annonseras ljudligt), och nu bjuds vi till och med på lite naket. Det är Csongor Szabo, dansare med stark dynamik och utstrålning, som drar av sig kläderna och det känns helt naturligt och ganska självklart i sammanhanget. Det passar bra med naket till Bach. Man är ju nära paradiset. Och som till och med den nattsvarte filosofen Cioran sagt: ”Är det någon som har Bach att tacka för allt är det Gud”.

Första avdelningens vårlika fräschör byts ut mot en lite råare höstkulen atmosfär i verkets senare del. Koreografin får en mer fragmentarisk karaktär och spridda saker, readymades enligt programmet, alldagliga ting på scenen som en sko, en värmefläkt, städredskap, rör och ett rep används som tillfälliga attribut utan att det leder handlingen framåt. Här känns koreografin mer innesluten i sig själv. Den, också för publiken, förlösande utåtriktade inledningen slutar i introversion. Och den trettionde Goldbergsatsen framförs närmast ljudlöst. The rest is silence.

Goldberg variations – Ternary Patterns for Insomnia ges på Dansens hus 17-18 september kl. 19, i Växjö konserthus 20 september kl. 18. Därefter på turné i Storbritannien. Koreografi Örjan Andersson. Musikalisk ledning Jonathan Morton. Scottish Ensemble är en stråkorkester baserad i Glasgow. Dansare: Jozsef Forro, Eve Ganneau, Paul Pui Wo Lee, Csongor Szabo, Danielle de Vries.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s