Stampningar och rop

Två världsartister gästade i helgen Dansens hus. Det var utsålt både fredag och lördag och många stod i kö för att få chans på ej avhämtade biljetter. I den sorlande förväntansfulla salongen blev det knäpptyst när den mörklagda svarta scenen belystes (ljussättningen var magisk genom hela föreställningen) och en cirkusrund rödfärgad scenplatta befolkades av fyra musiker/sångare och två dansare: den ene kathak, den andre flamenco. Kathak är en nordindisk dansform med rötter från före Kristus, och man tror att de romer, som utvandrade från norra Indien och så småningom via Persien nådde Spanien, påverkade flamencon i Andalusien med sina fotstamp och armrörelser.  Det finns alltså beröringspunkter mellan de båda dansformerna, det ser man om inte annat. Samtidigt finns det stora skillnader både i form, rytm, musik och temperament. Akram Khan, verksam inom både kathak och samtida dans, och Israel Galván, en av flamencons förnyare, skapar tillsammans en ny fusion med föreställningen Torobaka (Toro=tjur, Baka=ko).

Showen har drag av duell men också av dialog, och duon och solon avlöser varandra i en oupphörlig rytmisk variation ackompanjerad av rop och sång från musikerna. Dansaren är i de här dansformerna också musiker. Kroppen är musikinstrument genom fotstamp, handklapp och fingerknäppningar. Dansen kommer inifrån dansaren själv och är inte pålagd utifrån. Khan och Galván är båda mästare i sina respektive tekniker men har frigjort sig från tradition och konvention och leker med formen, fast på allvar.

Allvarligast är Akram Khan vars scenpersonlighet är betvingande. Hans khataksnurrar förhäxar och man blir star-struck. Israel Galván har mer humor i sin dans och bäst är han när höfterna får liv, då svänger det som modern jazz. Bland sångarna gör Christine Leboutte intryck genom sitt röstomfång som rymmer två hela karlar. Sedan kan jag inte låta bli att tycka att något av det charmigaste och definitivt varmaste i hela föreställningen är när en av musikerna, stora tjocka Bobote, gör en liten flamencodansvariation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s