Balett för firmafesten

Operan satsar allt mer på mat och dryck; besöket ska vara en helhetsupplevelse anpassat för företagsrepresentation eller sponsorförmåner. Borta är det mörka men stearinsljusbelysta Operacaféet där man kunde slinka in för en rostbiffssmörgås och ett glas rött. Nu har det omvandlats till hypereleganta Brasseriet som erbjuder tillkrånglade mellanrätter som marinerad grisnacke och halstrad marulkskind. Det blir en dyr kväll om man ska inta 2-3 rätter, vilket är det antal som köket rekommenderar om man ska bli mätt.

Levande tablåer
För sponsorer och firmafester kan Alexander Ekmans helaftonsbalett Midsommarnattsdröm vara den perfekta underhållningen efter en brasserimåltid med högt alkoholintag. Den är folklig, effektfull, publikfriande och har drag av fyllefest. Första akten är en serie levande tablåer, en samling bilder som hämtade ur en turistbroschyr om det exotiska svenska midsommarfirandet, en turistbroschyr som löpt amok. Första tablån är en bonderomantisk höinstallation. Den har en så omedelbar attraktion genom sin massverkan, hela scenen är full av hö och dansare som rumlar runt i den, att delar av publiken genast applåderar av bara anblicken. Är det fråga om en inhyrd lätt hysterisk hejaklack? Man kan ju undra eftersom det bryter ut ”spontana” applåder vid märkliga tillfällen: för ett inslag där ett antal dansare hoppar säck till exempel. Applåderar man för att Alexander Ekmans koreografi vågar vara så banal; eller är det själva säckhoppningen som imponerar?

Fröjder och fasor
Så blir det scenskifte till åska, rök, regn och paraplyer. Ganska omgående blir det sprit och samlag på stående fot. Vi ser ett partytält med folk på fyllan glida förbi i scenfonden. Detta är en realistisk balett, och har inte något med Shakespeares pjäs att skaffa. Ursprungligen fick Ekman förslaget från balettchefen Johannes Öhman att göra en balett utifrån Shakespears En midsommarnattsdröm men han valde att utgå från sina egna erfarenheter av midsommarfirande bl. a för att pjäsen hade ”så många olika karaktärer”. Och det finns heller nästan inga karaktärer eller personligheter att fästa sig vid i Ekmans skapelse. Rollerna heter sådant som Huvudlös man, Kärlekspar 1 och Kärlekspar 2. Dansarna är anonymiserade och för det mesta en del av ett kollektiv som i febril aktivitet och under många transportsträckor ska hinna redovisa midsommarnattens alla fröjder och fasor. Inget verkar komma inifrån dansarna själva, allt tycks utgå från bilder. Ekman gör scenografin själv, han vill ”tänka i konceptlösningar” säger han i programmet. Och faktum är att scenografin är betydligt intressantare än koreografin. Första akten är mer installation än balett. Det är slöseri på dansarnas kunnande och förmåga.

Sill från skyn
Andra akten har en annan karaktär, här är midsommardrömmen stundtals mer som en mardröm och präglas inte längre av realism. En gigantisk sill kommer ner från skyn. Ett fiskhuvud gör entré. Vi får också mer av dans, inspirerad av koreografer som Balanchine, med tåspetsballerinor i utslaget hår och pyjamasskjortor, och av Béjart, med gruppformationer som hämtade från Våroffer, fast mer urvattnat. Detta ”spektakel” (Ekmans term i programmet) är förvisso ett koncept, ett rock- och popkoncept med maffig musik av Mikael Karlsson och änglalik sång av Anna von Hausswolff, som vandrar omkring på scenen i en gigantisk blond huldreperuk. Spektaklets ”kreatör” (Ekmans term) väjer inte för allsköns klichéer och stereotypier. En av balettens asiatiska dansare är utrustad med en kamera för rollen som Mr Canon. Är det på lek eller allvar? Eller produktplacering?

Från grisnacke till lammnacke
På Operan har förtäringen brukat vara rätt enkel och baletterna ”finkultur” (detta orättvisa hemska ord). Den här kvällen var det tvärtom. Kommer Operan, som var en scen med en restaurang, att utvecklas till att bli en restaurang med en scen? När man ger musikalen Cabaret på Det Kongelige i Köpenhamn serveras på de första två bänkraderna på parketten, som är utrustade med bord, ett ”Musikalpaket” som består av Västerhavstorsk med räkor och jordärtskocka, Terrin på lammnacke med hasselnötter och pepparbacon samt gravat Oxinnanlår med vilda frön, äggula och krasse. Det Kongelige gör oss uppmärksamma på att all mat serveras innan ridån går upp och inte under föreställningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s