Medeltiden inom oss

Har man inte tillgång till en tidsmaskin kan man ta kroppen till hjälp. Få verktyg som vi har till hands innehåller så mycket historia som våra kroppar. De härbärgerar outtalade minnen, inte bara av allt underbart och hemskt som hänt oss, utan också av det som vi inte varit med om. Medeltiden till exempel. En resa till medeltiden och andra epoker kan man just nu företa med föreställningen The Middle Ages på MDT. (Bara promenaden ut till Slupskjulsvägen på folktomma, svagt belysta Skeppsholmen en mörk och råkall marskväll är som en skräckromantisk installation nästan värd biljettpengarna.)

Väl inne i salongen ser man fem personliga dansare, dvs helt olika sinsemellan till fysionomi och dansteknik, sysselsatta med något som kan beskrivas som medeltida krumsprång och hövisk renässansdans (även om vi inte upplevt dessa perioder känner vi vagt igen dem) uppblandade med helt vanlig nutida löpning. Nu ska man i och för sig inte tolka ”medeltiden” i föreställningens titel enbart bokstavligt. I programbladet förklaras bestämningen av tiden som middle med att det står för något som är ”ambiguöst (tvetydigt), flytande, både varken och eller”. Koreografen Andros Zinz-Browne betraktar dessutom den tid vi lever i som The Middle Ages, en samtid som får oss att nostalgiskt blicka tillbaka samtidigt som vi ser med fasa på framtiden; vi vet inte om vi vill bakåt eller framåt, vi står kvar i mitten.

Detta är en föreställning som är överraskande och slösande rik på rörelser från när människan bodde i grottor (neandertalsteknik?) till bugg, vals, modern och postmodern dans, Bob Fosse-koreografi från Broadway, hip hop och street och som slutar med ett mellanting av fula gester, porrig voguing, fysiskt sammanbrott och psykisk upplösning.

Från inledningen fram till finalen, som kan tolkas både som livets början, framtidens dans och tidens slut är denna föreställning en omtumlande tidsresa som visar hur tiden lever i våra kroppar och rörelser, inte bara vår egen utan både dåtid och framtid. Varav den senare i Zinz-Brownes tappning onekligen ter sig illavarslande eller i alla fall märklig. På jakt efter uppmärksamhet till varje pris blir vårt uttryckssätt alltmer extremt för att sluta som en kippande fisk på land. Tillbaka till begynnelsen.

Scen: MDT, Slupskjulsvägen 30, Skeppsholmen.
Andros Zins-Browne: The Middle Ages
Ges 28 mars kl. 20.00

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s