Frigörande folkdans

Från vårt vilda grannland i väster stammar Hallingdansen, en dans med akrobatiska inslag, vanligtvis förbehållna män. Kvinnans snöpliga lott, efter några ganska sedesamma snurrar, är att på en stav i högt läge hålla fram en hatt som kavaljeren ekvilibristiskt i ett slags tour en l’air  (varv i luften) sparkar ner. Men nu har också denna manliga bastion fallit. Koreografen och dansaren Silje Onstad Hålien är den första kvinnan i Norge som dansat Halling på elitnivå.  När hon för några år sedan dansade i kort kjol i stället för i den traditionella långa, för att själv kunna sparka ner den där hatten, väckte hon uppseende. En storm i en tallrik römmegröt kan tyckas men det fick Onstad Hålien att vilja utforska dels en kvinnas relation till sig själv och omvärlden, dels folkdansens och folkmusikens möjligheter att spränga sina gränser.  Tillsammans med regissören Susanne Marko och musikern Anders Löfberg har hon skapat föreställningen 101 hattar att sparka ner innan jag dör som ges på Dansmuseet (som är lika mycket en dansscen som ett museum).

Folkdans är troligen oftast roligare att själv utföra än att titta på men här tillhör en sublimt utförd polska tillsammans med virtuosa  inslag ur Hallingdans höjdpunkterna i föreställningen.  Silje Onstad Håliens styrka som dansare är hennes fantastiska attack och handlöshet. Men det är också en svaghet, dvs hon har en faiblesse för att gå den hårda vägen i det mesta. Det gör att det som hon vill utforska, t ex en kvinnas olika påtvingade eller självvalda roller, bland andra ”älskarinnans, häxans, martyrens, moderns, krigarens, karriäristens”, ser ganska likartade ut. Det är då folkdansinslagen blir en stark kontrast till kvinnans restlösa sökande efter en identitet. Mannen, rikspelmannen Anders Löfberg, som också visar sig vara en skicklig dansör, verkar självklar i sig själv. Kanske så som kvinnor föreställer sig att män är (vilket för det mesta inte stämmer, men låt oss lämna det därhän för ett tag). Kan en kvinna vara fri? är den fråga som genomsyrar föreställningen och svaret måste bli att Silje Onstad Hålien är det. Till och med när hon dansar folkdans, denna strikt reglerade dansform.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s